Ολοκληρωμενα ερευνητικα εργα

Social and Emotional Responses to Pandemic COVID-19 (SERP-19)

Επιστημονικά υπεύθυνος: Γιάννης Σκαρπέλος

Το έργο εκπονήθηκε στο πλαίσιο της 4ης Προκήρυξης Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» – Εμβληματική Δράση – «Παρεμβάσεις προς αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19» (ΕΛΙΔΕΚ) (σύμβαση 39161/09.09.2021).

Στόχοι του έργου ήταν: (α) η μελέτη των μετρήσιμων επιπτώσεων – κοινωνικών και συναισθηματικών – της πανδημίας, καθώς και η δυναμική εξέλιξή τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πρώτο lockdown, όπως αποτυπώθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και (β) η μελέτη της επίδρασης των επιπτώσεων στη συμπεριφορά των ατόμων. Επιδίωξη του έργου ήταν να μελετηθεί η Ελληνική περίπτωση συγκριτικά με άλλες εθνικές περιπτώσεις.

Κατά την περίοδο αναφοράς συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 100 εκατομμύρια tweets μέσω του Twitter API, σε όλες τις διαθέσιμες γλώσσες. Από αυτά απομονώθηκαν τα ελληνικά, ιταλικά και γερμανικά tweets, και πραγματοποιήθηκε η υπολογιστική ανάλυση της εξέλιξης του συναισθή­ματος (sentiment) και των αισθημάτων (emotions, feelings) για το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος 2020, καθώς επίσης ανάλυση της online συμπεριφοράς και του λόγου των χρηστών. Η μελέτη εξέτασε τις διαφορές που καταγράφονται μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας, Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας. Κεντρικό ρόλο καταλαμβάνουν οι οπτικοποιήσεις που δημιουργήθηκαν για να στηρίξουν την ανάλυση λόγω του μεγάλου όγκου των διαθέσιμων δεδομένων.

Ιστοσελίδα έργου: https://serp19.gr

Research for Innovative Practices in emergency management of Erasmus Community (RIPEC)

Επιστημονικά υπεύθυνος: Γιάννης Σκαρπέλος

Ο γενικός στόχος του έργου RIPEC (Research for Innovative Practices in Emergency Management of Erasmus) ήταν η αναγνώριση των προβλημάτων και των λύσεων προκειμένου να υιοθετηθούν καινοτόμες διαδικασίες και εργαλεία για την αντιμετώπιση της διαχείρισης έκτακτων αναγκών της κινητικότητας Erasmus.

Ειδικοί στόχοι ήταν:

Η ενδυνάμωση των γραφείων Διεθνών Σχέσεων-Erasmus των Πανεπιστημίων και των φοιτητών Erasmus και, παράλληλα, η διαμόρφωση εργαλείων για την αποτελεσματική λήψη αποφάσεων και την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω μιας καινοτόμου μελέτης,

Η βελτίωση της σύνδεσης μεταξύ των γραφείων Διεθνών Σχέσεων-Erasmus των Πανεπιστημίων και των εισερχόμενων/εξερχόμενων φοιτητών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης σύμφωνα με τη Χάρτα Erasmus+ και τους εθνικούς και ενωσιακούς κανονισμούς έκτακτης ανάγκης,

Ο εμπλουτισμός των γνώσεων του προσωπικού και η παροχή νέων δεδομένων και εργαλείων ΤΠΕ για τη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων,

Ο εκσυγχρονισμός της διαδικασίας διαχείρισης της κινητικότητας με την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων όπως οι ΤΠΕ και οι οπτικο­ακουστικές εφαρμογές.

Ιστοσελίδα έργου: https://www.ripec-project.eu

 Διαδραστικός Τουριστικός Οδηγός

Επιστημονικά υπεύθυνος: Γιάννης Σκαρπέλος

Το έργο εκπονήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» με κωδικό Τ1ΕΔΚ-03874, σε συνεργασία με την εταιρεία Γεωαπεικόνιση ΑΕΜΓΕ και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. 

Αντικείμενο του έργου ήταν η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα που θα λειτουργεί ως διαδραστικός τουριστικός οδηγός για τους επισκέπτες της Περιφέρειας Αττικής, ενσωματώνοντας καινοτόμες τεχνολογίες και στοιχεία παιχνιδοποίησης.

Το Εργαστήριο ασχολήθηκε με τη διαμόρφωση κατάλληλης τυπολογίας επισκεπτών, σε διάλογο με τις υφιστάμενες τυπολογίες αλλά λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της δεκαετίας 2010-2020 κατά την οποία μεταβλήθηκαν σημαντικά οι τάσεις στο χώρο του τουρισμού. Ασχολήθηκε ακόμη και με την ανάπτυξη προτύπων αφήγησης (storytelling) και σχεδιασμού User Interface για κάθε τύπο επισκεπτών, και το σχεδιασμό του μηχανισμού παιχνιδοποίησης της εφαρμογής.

Ιστοσελίδα έργου: https://www.tripmentor.gr/el/